IEKE WITTEVEEN


Loopbaanontwikkeling

Wordt het Volhouden of met Volle energie verder op pad?

De toon vorige week tijdens een lunchafspraak met een vriendin is meteen gezet: "We beginnen bij de oudjes te horen, ik merk het aan mijn lijf, heb meer ruimte nodig om bij te tanken en ik moet echt op tijd afschakelen 's avonds om in slaap te kunnen komen." We mopperen door over de ICT snelheid van jongeren en over iets oudere vrienden die inmiddels met vroegpensioen heerlijk actief ronddartelen op deze wereld. We verbazen ons hoe snel binnen sociale wetgeving en arbeidsvoorwaarden specifieke maatregelen voor ouderen zijn afgeschaft. Gelukkig blijven we niet hangen in deze klaagzang en al snel praten we zeer geanimeerd verder over alle uitdagingen die deze fase van ons (werk)leven ons te bieden heeft.

Wij zijn de eerste generatie die langer doorwerken voordat we pensioen of AOW gaan krijgen. In het algemeen zijn we fit en vol energie. Onze vakkennis op peil houden vinden we vaak nog vanzelfsprekend, meer moeite hebben we met up to date blijven op ICT gebied en social media. De meesten van ons hebben moeite het tempo van vandaag bij te houden, ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op en de werkdruk is hoog. Naast werk zorgen velen van ons (ondanks verschillende leefvormen waarin we leven) voor ouders, pubers of passen we op kleinkinderen. We houden ons sociaal leven bij en doen ook ons huishouden liefst zelf. Nieuwe dingen oppikken lukt heel goed, maar leren gaat wel op een andere manier dan vroeger. De meesten van ons werken zich een slag in de rondte om ‘alle ballen in de lucht te houden’.

De vraag 'hoe lang moet je nog?' is voor ons geen relevante vraag meer, we zijn er niet meer mee bezig. Wat ons wel bezighoudt is de vraag welke betekenis we op dit moment aan werk geven en wat we de komende jaren kunnen en willen bijdragen aan onze organisatie, onze onderneming of aan de maatschappij? Het is een vraag die uitnodigt om stil te staan bij thema's als " wat laat ik in mijn rugzak en wat mag eruit, wat geeft en wat kost energie, hoe vind ik de balans tussen in- en ontspannen, tussen loyaliteit en goed zorgen voor mezelf, tussen me verhouden tot alle veranderingen of het bijltje erbij neergooien?”

Even de tijd nemen om vanaf de zijlijn jezelf te aanschouwen, helpt je om deze fase van je leven een zinvolle wending te geven. Inmiddels kijken veel mensen positief terug op zo’n periode van bezinning. Zo heeft Marlies in haar drukke leven meer herstelmomenten ingebouwd waardoor ze goed in staat blijkt zorg voor kleinkinderen, werk en hobby te combineren. Karel is actief gaan netwerken en heeft de baan gevonden die hij ambieert, hij verdient er iets minder mee maar dat weegt ruimschoots op tegen de energie die het hem geeft. Sharon heeft een financiële planning gemaakt en is tijdelijk minder uren gaan werken zodat ze meer tijd heeft om een noodzakelijke vervolg opleiding te volgen. Erol heeft met z’n leidinggevende overlegd over een takenpakket dat beter bij hem past. Peter heeft na ontslag gekozen om een switch te maken en gaat iets heel anders ondernemen, in een combi van betaald en onbetaald werk. En ikzelf? Het blijft genieten om rond te lopen in mijn bamboebos vol loopbaanvragen. Ik moest even de knop omzetten om aan de slag te gaan met het laten maken van een up to date, vindbare site. En als vanzelf ben ik nu ook vol energie aan de slag met moderniseren van diensten en materiaal met behoud van mijn eigenzinnigheid. Heel trots ben ik dat het me al een heel jaar lukt om een ochtend vrij te houden om naar tekenles te gaan! Noodzakelijke acties om bij te blijven en enthousiast te blijven, heerlijk zo'n energie boost.

Groet, Ieke

Als je behoefte hebt om samen met een sparringpartner stil te staan bij deze vragen, neem dan
contact op voor een kennismakingsgesprek.