IEKE WITTEVEEN


Loopbaanontwikkeling

Ga je voor de kick of voor geluk?

Heerlijk om op zaterdagochtend tijd te nemen voor een kop koffie en een krantje. Vandaag lees ik in de NRC van de dag ervoor en zet een artikel van Alex van der Hulst over de kick van ongestoord werken, me aan het denken. We zijn verslaafd aan constante informatie en tegelijkertijd willen we werken. Vergeet het, het kan niet. Compernolle schreef er een boek over ' ontketen je brein'. Door telkens te wisselen tussen telefoon, mail en werk zijn we veel trager geworden, zegt hij. Het is een vorm van multi tasken dat we stug blijven proberen maar dat is volgens hem onmogelijk.
Uit onderzoek blijkt dat je hersenen twee minuten nodig hebben om na een onderbreking van een halve minuut hun eerdere concentratieniveau te herstellen.

Iets wat we allemaal dagelijks in de praktijk ervaren en toch handelen we er niet naar. Hoe vaak laten we ons niet afleiden door een binnenkomende mail terwijl we een stuk aan het schrijven zijn, hoe vaak gaan we niet alvast tijdens vergaderingen onze mailbox proberen te verkleinen terwijl we er alleen maar onrustiger door worden? Zelf sneed ik me gisteren letterlijk in mijn vingers doordat een komkommer snijden en de telefoon opnemen niet samen blijkt te gaan.
We realiseren het ons en we nemen ons voor het anders te doen door meer in het hier en nu te blijven en aan 1 taak tegelijkertijd te werken. We doen dit een weekje en dan vervallen we toch weer in ons oude patroon. En dan excuseren we ons met de gedachte dat we het heel erg druk hebben en dat het nu eenmaal niet anders kan. En dat terwijl we er alleen maar aantoonbaar trager door worden, effectief is het dus niet.

Wat is dan wel een manier om dit gedrag te doorbreken?

Compernolle geeft hiervoor een interessante invalshoek. Hij nodigt mij in ieder geval uit om mezelf de vraag te stellen 'Ga ik voor de fun of ga ik voor een tevreden gevoel? Ga ik voor de kick dat ik meteen mijn behoefte bevredig en acuut reageer op alles wat zich aandient? Of ga ik voor het geluksgevoel dat ik straks ga krijgen als ik daadwerkelijk iets op papier heb gekregen dat ik op papier wil krijgen? Aan jou de keus.
Zelf leun ik nu tevreden achterover omdat mijn eerste blog geschreven is.

Groet Ieke

Als je wilt kiezen om meer te werken vanuit rust en tevredenheid, neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek